Mäklare i Stockholm eller på Södermalm

Då du tagit det beslut att sälja din bostad tillsammans med en fastighetsmäklare är det dags att kika lite närmre på vilka mäklare som finns här i Stockholm eller på Södermalm. På Maklare.se har dem samlat hela Sveriges mäklare och delat in geografiskt, titta in på sidan och på din stadsdel tex ”Södermalm” för att se vilka fastighetsmäklare som finns att välja mellan. Därefter är det hög tid att kontakta fastighetsmäklaren. På maklare.se blir du rekommenderad att använda en tjänst som en samarbetspartner till dem tillhandahåller, tjänsten går ut på att du ansöker och sedan får offerter från fastighetsmäklare som arbetar just i din stad. Sedan är det upp till dig att välja vilken mäklare du vill anlita, med offerterna som underlag ser du enkelt vilket som är det rätta valet för dig.

Uppdragsavtal

Du du har kommit fram till vilken mäklare i Stockholm du vill anlita så ska denne fastighetsmäklare sammansätta ett uppdragsavtal, det är det skriftliga avtal som upprättas mellan säljaren och mäklaren. Detta uppdragsavtal består bland annat utav förutsättningarna för uppdraget samt mäklarens och uppdragsgivarens rättigheter men även de skyldigheter man har vid en fastighetsförmedling.

Förmedlingsuppdragen kan levereras antingen med eller utan ensamrätt. Om en överenskommelse om ensamrätt görs måste detta finnas med skriftlig. Ensamrätt och hur länge den ska vara får bestämmas till högst tre månader åt gången. Tänk på  att om du och din mäklare kommer överens om att denne har ensamrätt på att sköta försäljningen av din bostad betyder det oftast att fastighetsmäklaren har rätt till provision om bostaden säljs under själva ensamrättstiden. Detta gäller fortfarande om du helt själv lyckas hitta en intressant köpare.

Det är mycket viktigt att du levererar all information du bara har gällande bostaden för att mäklaren ska kunna upprätta en objektbeskrivning. Till exempel, ritningar, pantbrev, eventuella servitut, tomtgäldsavgift osv.

En mäklare gör en objektbeskrivning vilket är en professionell presentation av ditt säljobjekt. Detta är en del i marknadsföringen. Det är här säljaren har chans att ange speciella villkor med köp av bostaden, om sådana existerar, det kan vara villkor som till exempel om något inte skall ingå med fastigheten. I objektbeskrivningen anges även följande: Fastighetens benämning, taxeringsvärde, boarea, byggår och utgångspris samt vart objektet ifråga är belägen i detta fall kan det vara Södermalm.

Då objektbeskrivningen står klar återstår marknadsföring utav säljobjektet. Det vanligast förekommande är att mäklare använder tidningsannonser samt internet. Det händer även att fastighetsmäklarna i Stockholm har interna listor på potentiella köpare av din bostad.

Visning

Nu är det dags att tillsammans med din fastighetsmäklare bestämma när visningen ska äga rum samt att gå igenom vad som ska göras och hinnas med innan visningen. Det vanliga är att säljaren håller sig borta från bostaden under visning för att upprätthålla ett så professionellt och opersonligt intryck som möjligt.

 

Budgivning

Det finns inga förutfattade regler eller krav på budgivningar men oftast så utgår man efter följande:

Vid sluten budgivning har spekulanterna en viss tid på sig när de vill lägga sina bud, oftast sker detta skriftligen. Därefter redovisas säljaren buden av mäklaren. Och till sist informeras spekulanterna om resultatet av affären men visas ej varandras bud.

Vid öppen budgivning lämnas buden in till mäklaren, som löpande i realtid kommer att redovisa högsta bud till säljare men även till de övriga spekulanterna.

Det är viktigt att hela tiden ha i åtanke att säljaren själv bestämmer till vem han eller hon vill sälja bostaden till och till vilket pris. Detta betyder alltså att säljaren inte behöver överlåta sin bostad till högstbjudande. Det finns heller inget som säger att säljaren är juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i annonsen.

Kontrakt

Då budgivningen äntligen är avslutad och ni funnit  den köpare som är villig att de pris ni känner er nöjda med är det dags att skriva kontrakt. Som säljare kan det vara bra att lägga på minnet att du hela tiden fram till att kontraktet har skrivits på kan avbryta hela processen och om så önskas, börja om från ruta ett.

För mer information, gå in på Mäklare Stockholm samt Fastighetsmäklare Stockholm