Ventilation är det billigaste och mest energieffektiva sättet att kyla byggnader. Ventilation fungerar bäst när den kombineras med olika metoder för att undvika överhettning i ditt hem. I vissa fall är naturlig ventilation tillräcklig för kylning, även om den oftast begöver kompletteras med spot ventilation, takfläktar och fönsterfläktar.

Ventilation är ineffektiv i varma, fuktiga klimat där temperatursvängningar mellan dag och natt är små (inte i Malmö alltså). I dessa klimat, kommer naturlig ventilation av vinden bidra till att minska din användning av luftkonditionering. Emellertid är en alternativ metod att täta på vinden och göra den till en del av det konditionerade utrymmet i huset, sätta isoleringen på insidan av taket i stället för på golvet i vinden. Förseglade vindar är mer genomförbar i nya hem konstruktion, men kan eftermonteras på ett befintligt hus.

Undvik värmeuppbyggnad
Håll värmen utanför, undvik värmealstrande aktiviteter och använder spot ventilation. detta  kan hjälpa till att hålla ditt hem svalt under varma dagar.
För att undvika överhettning i ditt hem, planera framåt. Om du byter ditt tak, använd ett ljust material för att hjälpa det reflektera värme. Isolera ditt hus för rekommenderade nivåer för att hålla värmen, och överväg att använda en strålande barriär.
Under varma dagar, när utomhustemperaturen är högre än temperaturen inne i ditt hus, täta alla fönster och ytterdörrar. Installera även markiser eller andra behandlingar för fönster.

Matlagning kan vara en stor källa till värme i ett hem. Under varma dagar, undvik att använda ugnen; laga mat på spisen, eller ännu bättre, använd endast en mikrovågsugn. För spishäll eller tillagning, använd spot ventilation av ugnens huva för att ta bort värmen från huset. Utomhus grillning är ett bra sätt att undvika matlagning inomhus, och naturligtvis gå ut och äta eller beställ hem.

Bad, tvätt tvätt och andra aktiviteter kan också pumpa värme i ditt hem. När du duschar eller tar ett bad, använd spot ventilation av en badrum fläkt för att avlägsna värme och fuktighet från ditt hem. Din tvättstuga kan också dra nytta av ventilation. Om du använder en elektrisk torktumlare, vara säker på att det ventileras till utsidan. Om du bor i ett äldre hem med en sump som tvättavlopp se till att tömma sumpen efter att ha kört några laster i varmt vatten (eller ännu bättre, undvika att använda varmvatten för din tvätt).

Slutligen, undvika aktiviteter som genererar en hel del värme, såsom att köra en dator, brännande av öppen eld, köra en diskmaskin, och med hjälp av varma enheter som strykjärn eller hårtork. Även stereoapparater och tv kommer att lägga lite värme till ditt hem.

Naturlig ventilation – mycket vanligt i Malmö
I Malmö, är naturlig ventilation och svala vindar tillräckligt för att hålla hem svala.

Takfläktar, fönsterfläktar, och andra cirkulerande fläktar.
Fläktar som cirkulerar luften i ditt hem kan förbättra din komfort nivå. Fönster fans använda relativt lite el och ge tillräcklig kylning för bostäder i många delar av landet.

För mer information om ventilation i malmö eller för mer information om du letar efter ny ventilation i malmö, klicka här.

 

Lämna en kommentar